Setkání

Ruzenec za jednotu

25. 1. 2012 18:01
Rubrika: Jednota | Štítky: jednota , ekumenismus , Maria , růženec

Jeden knez rikal, ze Maria ma charisma jednoty i z toho duvodu, ze prave v ni se Buh a clovek stal jednim - Jezisem Kristem. A ja zjistuju, ze na tom neco bude.

Je nedele 22.1.2012 a v jedne ekumenicke modlitebne ve Francii se nas schazi osm ke spolecne modlitbe ruzence. Chceme se modlit za jednotu, hlavne za jednotu krestanu. A jak se tak na nas divam, zasnu: Jsme z osmi ruznych zemi: ja za Cechy, Jean de Dieu z Burundi, Clémence z Francie, Emma z Madagaskaru, Maureen z Mauricia, Rosario ze San Salvadoru, Diogenes z Brazilie a Natalia z Ruska. Vsichni jsme katolici jen Natalia je pravoslavna. Je zajimave, ze je to prave ona, kdo organizuje spolecna setkani k modlitbe ruzence!
Nahodou se modlim s tzv. misijnim ruzencem, kde kazdy desatek ma jinou barvu, ktera symbolizuje jiny kontinent. Pri tretim desatku mi dochazi: Jsme tady shromazdeni zastupci peti ruznych kontinentu, ruzneho veku, zivotnich cest, ruznych barev pleti... ale najednou jako bych kontemplovala jednotu. Zjistuji, ze jestli je neco takoveho mozne, uz jsme na ceste k jednote! Uz jsme pokrocili k naplneni te Jezisovy touhy: "Aby vsichni byli jedno jako ty, Otce, ve mne a ja v tobe." (Jan 17,21). A tak chvalim Pana a prosim za lasku mezi nami, opravdovy dialog, smireni a horlivost na ceste ke Kristu.
At uz jde o jednotu a smireni mezi narody ci krestany ruznych cirkvi, je tu nekdo, kdo nam muze pomoci svoji primluvou i svym prikladem otevrenosti a prijeti - a to je Maria.
Je pravda, ze na druhou stranu je Maria zdrojem rozporu. Ale i pres ruzne nazory muzeme spolu zit v lasce a snazit se jit spolu ke Kristu - a myslim, ze to je zacatek toho, aby mohla byt jednota mezi nami jeste hlubsi a viditelnejsi.

Zobrazeno 1426×

Komentáře

zipet

Růženec je krásná modlitba, při níž se sjednocujeme...
Moc ráda vzpomínám na jednu modlitbu růžence, kterou jsme se ve společenství mladých lidí modlili ve čtyřech různých jazycích :-) To byly neopakovatelné chvíle! Protože jsme vnímali, že přestože každý desátek se předmodlívá někdo jiný v jiném jazyce, přesto jsme všichni sjednoceni! A příště to prý zvládneme v pěti jazycích, už se nemůžu dočkat :-)

Zeddd

Nezapomenu nikdy, jak se za mě jeden protestanský bratr velmi upřímně modlil, aby mě Pán vysvobodil z modloslužby Panny Marie :). A já mu nedokázal nic vyčíst, vida jeho upřimnou touhu po pravdě a jak mi chtěl opravdu "pomoc". Naše chápaní je prd a opravdu sjednotit náš může Ježíš.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Nuvio